Asertivnošću do Autentičnosti

Poznavanje i korištenje svojih, jedinstvenih potencijala, prihvatanje sebe i drugih poštujući njihovu jedinstvenost, neki su od ključnih faktora dobre komunikacije.

Dobra komunikacija vodi do kvalitetnih medjuljudskih odnosa a samim tim i bolje slike o sebi i zdravog samopoštovanja i samopouzdanja.

Autentična osoba je osoba koja bez straha istražuje i pomera sopstvene granice, upoznaje sebe i prihvata, ima zdravu dozu poštovanja prema sebi, ona sebi dozvoljava da bude ono što jeste, ali isto to pravo daje i drugima. Ne smatra da je druge osobe ugrožavaju onim što jesu.

Autentična osoba zna da postavi granice u odnosu sa drugima, prihvata odgovornost za sopstvene emocije i akcije, pita ne pretpostavlja, uvek daje sve od sebe u tom trenutku bez obzira na rezultat, ne donosi odluke motivisana osećajem krivice.

Asertivnost nam pomaže da se oslobodimo straha da bi iznalazili nove načine da sebe izrazimo. Kroz razvoj asertivnih veština se stiče više samopouzdanja i sigurnosti. Asertivnost nam pomaže da budemo fleksibilni. Razvijamo toleranciju na frustraciju i različitosti. Lakše se nosimo sa stresom. Kroz asertivnost se učimo efikasnom načinu razmišljanja.

Asertivnost je samo jedan od načina da razvijemo sopstvenu                                                    autentičnost.

autenticnost